Aparatul de sudură este un instrument important pentru unirea unor elemente metalice și care a inovat industria modernă. Prin folosirea acestui tip de aparat, care nu doar că unește piesele metalice, dar formează și legături strânse și rezistente care țin un timp îndelungat.
În primii ani, de la apariția acestui aparat de sudură, conceptul acestuia era unul diferit. Acesta era într-o formă manuală, acum însă, a ajuns să fie modernizat și astfel acum avem sudură cu gaz inert sau cu laser.
Curentul electric este un component special și necesar pentru ca procesul de sudare a pieselor de metal să iasă ca la carte. De asemenea, aparatul de sudare funcționează prin furnizarea de căldură pentru a putea să amesteci și topi marginile componentelor din metal. Prin realizarea acestei furnizări de căldură, se formează o legătură deosebit de puternică, numită sudare.
Aparatele de sudură sunt de mai multe tipuri. Pentru diferite bugete, pentru tipul proiectului pe care vrei să-l realizezi, pentru materialul pe care vrei să-l sudezi, cât de gros sau subțire este sau ușurința cu care acesta este transportat.
Siguranța este un alt lucru esențial în momentul folosirii acestui aparat. Trebuie să te asiguri că respecți condițiile de protecție care îți sunt recomandate pentru a nu exista accidentări.
Care este istoria integrală a aparatului de sudură
Încă din antichitate existau aparate de sudură care se ocupau cu prinderea sau unirea a două piese de metal care nu au legătură una cu alta. Însă, aceste aparate de sudură erau fabricate diferit de cele din zilele de astăzi.
Acestea erau aparate manuale care funcționau prin încălzirea pieselor respective de metal, găsirea unui element care să umple spațiul dintre cele două piese și să fie aplicat corect. După cu ajutorul acelui material, care de obicei era argint sau alamă, se făcea unirea pieselor.
O inovație a aparatului de sudură a apărut în anii 1800. Inventatorii secolului XIX, s-au gândit să folosească curentul electric pentru a ușura procesul de furnizare a căldurii pentru sudare. Astfel că s-a inventat un prim aparat care se ajuta de curentul electric.
Acesta avea un arc electric care făcea posibilă furnizarea căldurii, topea marginile elementelor metalice și le unea în final. După ce aceasta a devenit din ce în ce mai populară, a reușit să fie folosit în industrii precum cea a mașinilor sau a construcțiilor.
Diversificarea tehnicilor de sudură începuseră să fie în plină schimbare. În anul 1940, a apărut sudura cu gaz inert. Aceasta era o tehnică mult mai curată și era utilizată pentru componentele electronice și în domeniul aero-spațial.
În 1960 a apărut sudura cu laser. O metodă mult mai precisă, care se folosește de un fascicul de lumină, care produse căldura și prin care se realizează sudura.
Cele mai comune tipuri de aparate de sudură și cum se folosesc
Fiecare aparat de sudură se folosește diferit, în funcție de proiectul pe care îl ai, are utilizări diferite, se adaptează necesităților pe care le ai tu și industria în care îl vei folosi. Așadar, îți voi prezenta o serie comună de aparate de sudură.
Un prim aparat de sudură este cel cu arc electric. Este printre cele mai folosite aparate de sudură care se folosesc în acest domeniu. Deoarece acesta este benefic și destul de ușor de folosit. Arcul respectiv se încălzește pentru a produce căldură, care să topească marginile componentelor din metal și după care, cu ajutorul unui electrodul, să formeze o legătură solidă. Acest tip de sudură se folosește adesea în industria construcției navale, a fabricării automobilelor, etc.
Aparatul de sudură cu gaz inert este un al doilea exemplu. Pentru ca zona în care se petrece sudura să fie sigură și protejată, ai nevoie de un gaz inerțial, ca de exemplu heliu sau argonul. Prin această tehnică pe care aparatul cu gaz inert o folosește, legătura dintre cele două componente metalice este mult mai curată și totodată, previne oxidarea acestora.
Acest tip de aparat se utilizează în producerea de elemente electronice, în construirea unor structuri din aluminiu sau oțel și în industria aero-spațială. Un al treilea aparat este cel cu laser. Cu ajutorul acestui laser se furnizează căldura pe baza căreia se topesc metalele.
Sudura cu laser este extrem de sigură, precisă și mult mai ușor de controlat. Din aceste motive, de cele mai multe ori aceasta este folosită în fabricarea unor dispozitive medicale, în industria auto, etc.
Sudura cu rezistență este un alt tip de sudură adesea folosit în producerea de electrocasnice, de automobilier sau în alte industrii, și domenii unde au nevoie de lucruri finisate repede și benefic. Tipul acesta de sudură se ajută de curentul electric pentru ca componentele de metal să se încălzească și într-un final să se unească.
Mai există și sudura cu plasmă. Aceasta este folosită în producția elementelor industriale și pentru tăierea metalelor. De asemenea, aceasta funcționează pe bază unui jet de plasmă, adică o ionizare a gazului care topește și leagă componentele metalice.
Câteva modele de aparate de sudură
Există o serie de aparate de sudură, fiecare destinate pentru același scop, însă cu tehnici și moduri de sudare diferite. Un prim model este aparatul de sudura Almaz AZ-ES012, MMA 300 A, electrod 1.6 – 5 mm, accesorii incluse.
Este aparatul de sudură cel mai versatil, fiind potrivit pentru proiectele sau lucrările care iau loc la locul de muncă sau în gospodărie. Sudarea pe care acest aparat o face este prin utilizarea unui electrod învelit, care are și curent alternativ și continuu. De asemenea, este folosit pentru sudarea structurilor din metale neferoase și feroase.
Acest aparat aduce și câteva avantaje tehnice, precum răcirea care este forțată, nu se pierd mulți ralanți, electroliza electrodului, se reglează curentul de sudură ai încorporată și tehnologia IGBT, beneficiezi de protecție contra supraîncălzirii, dimensiunea potrivită, iar elementul de bază este calitativ.
Pachetul are încorporat și cablu de sudură, masca de sudură, cablu cu port-electrod și perie metalică. Anumite specificații tehnice ale aparatului sunt eficiența de 95%, tensiunea de alimentare este de 220 V ± 10%, tehnologia este IGBT, ciclul de funcționare este de 60%. Curentul de sudare maxim este de 300 A, gama de control de 20-300A, diametrul electrodului este de 1,6-5,0 mm și există și afișaj digital.
Un alt exemplu este aparatul de sudura, invertor Micul Fermier LV-300S GF-0739. Acesta un aparat de sudură tip transformator de curent care sudează cu ajutorul unui arc electric. Arcul electric se ajută de electrozii acoperiți de TIG sau MMA care dau start arcului. Aparatul este construit prin tehnologia INVERTOR.
Prin folosirea acestei tehnologii de tip inverter IGBT, aparatele de sudură beneficiază de un ciclu de sudare de doar 60% și sunt mult mai compacte. Curentul produs este unul continuu.
Caracteristicile invertorului sunt următoarele:
- Este portabil;
- Când merge în gol are un consum mic;
- Arcul electric este constant;
- Are un randament mare din punct de vedere energetic;
- Stabilitatea arcului electric este una bună;
- Tensiunea mare la fără sarcină.
Acest tip de aparat de sudură este ușor de folosit, are o greutate mică, se poate folosi atât în exterior, cât și în interiorul locuințelor și montarea acestuia este simplă.
Ce factori trebuie să iei în considerare la momentul alegerii unui aparat de sudură
După cum am spus mai sus, fiecare aparat de sudură este diferit și este potrivit pentru diferite necesități. Așa că, înainte de a lua o decizie care implică alegerea unui aparat optim pentru proiectul tău, asigură-te că iei în calcul anumiți factori importanți.
Prin luarea în considerare a acestor factori, vei beneficia de un aparat de sudură calitativ, care funcționează impecabil, are rezultate superioare și respectă fiecare cerință pe care o ai. Primul factor este tipul proiectelor tale.
Este important să știi care sunt proiectele pe care le abordezi cel mai des și să-ți alegi aparatul care este potrivit acelor proiecte. Un alt factor important este transportul aparatului. Dacă munca ta nu este într-un singur loc, și ai nevoie să te deplasezi mult, atunci aparatul de sudură este necesar să fie unul portabil.
Compatibilitatea materialelor cu aparatul este un alt factor esențial. Pentru ca aparatul să fie eficient, acesta trebuie să fie compatibil cu materialele cu care va lucra. Puterea aparatului contează și ea.
Dacă materialele folosite sunt mult prea groase, acestea au nevoie de un aparat puternic, care să facă față cu brio. Așa că, asigură-te că alegi aparatul potrivit necesităților tale.
Prețul joacă un alt rol esențial. Trebuie să ai stabilit un anumit buget, de care să nu treci și în suma respectivă să fie incluse funcționalitățile și caracteristicile sale. Au apărut diferite aparate de sudură care se bucură de inovații tehnologice. Aceste inovații fac ca procesul de sudare să fie unul mult mai bun și calitativ.
De asemenea, asigură-te că alegi aparatul de sudură de la un producător cunoscut și renumit în acest domeniu. Producătorul te poate învăța cum să folosești corect aparatul, cum să ai grijă de el și îți oferă și suport tehnic.
Ce măsuri de precauție trebuie să urmezi
Pentru a preveni un accident din cauza utilizării aparatului de sudură într-un mod incorect este necesar să știi câteva măsuri de precauție. O primă măsură de siguranță este purtarea unui echipament special. Prin purtarea acestui echipament, masca de protecție, mănuși, ochelarii de protecție și alte haine, te protejezi de scântei sau alte forme de accidentare.
Asigură-te că mediul în care lucrezi este bine ventilat deoarece sudarea produce gaze și fum care sunt dăunătoare. Trebuie să existe sisteme de aspirare a gazelor în camera respectivă pentru a nu te intoxica.
Materialele inflamabile nu trebuie să fie în apropierea aparatului de sudură. Dacă acestea se intersectează, atunci va avea loc un accident. Așa că evită acest lucru. De asemenea, asigură-te că spațiul de lucru este curat. În acest fel, nimic nu va deranja lucrul și nu se va produce un dezastru. Evită folosirea aparatului de sudură în zonele de umiditate. Aceste zone produc adeseori șocuri electrice aparatelor de sudură și nu mai beneficiază de o performanță la fel de calitativă.
De recomandat este să verifici înainte de fiecare utilizare a aparatului, echipamentul acestuia. Prin verificarea echipamentului te asiguri că nu există deteriorări, rupturi sau alte probleme care ar putea provoca o daună materială.
Deoarece aparatul furnizează o căldură mare, piesele metalice vor căpăta o temperatura extrem de ridicată. Însă, înainte de a le manipula, asigură-te că acestea s-au răcit. Pentru folosirea unui aparat de sudură ai nevoie de câteva cunoștințe. Dacă nu posezi acele cunoștințe, nu lucru cu un astfel de aparat pentru a nu exista accidentări.
Cum să întreții aparatul de sudură corespunzător
În momentul întreținerii corespunzătoare a unui aparat de sudură, performanța acestuia nu va scădea, va funcționa la putere maximă și durata de viața va fi una lungă și de durată. De asemenea, echipamentul nu se va deteriora repede și va rămâne la forma inițială mult timp.
După fiecare utilizare a aparatului rămân anumite reziduuri care nu facilitează funcționalitatea aparatului. Așa că, dacă îți dorești ca acesta să funcționeze mult timp, fără probleme, asigură-te că îl cureți regulat.
Cu ajutorul unei perii de sârmă curăță cablurile și contactele aparatului pentru a le menține într-o stare optimă. Dacă aparatul merge pe baza unei surse externe, asigură-te că aceasta funcționează bine și nu există degradări.
Conexiunile sunt esențiale să fie bine făcute. Dacă există o conexiune slabă, sudura nu va fi la fel de bună și va apărea pierderea de curent. Consumabilele se uzează în timp, așa că acestea sunt necesar să fie schimbate. Dacă le folosești uzate, acestea afectează sudura. Așadar, când observi semne de uzură schimbă consumabilele.
Zona în care aparatul este folosit sau depozitat, trebuie să fie una curată. Dacă zonele respective sunt cu multă murdărie sau praf, acestea vor intră în interiorul aparatului de sudură, vor ajunge la componente, iar performanța aparatului va scădea semnificativ.
Totodată, dacă aparatul tău are un ventilator pentru a preveni supraîncălzirea aparatului, asigură-te că îl cureți periodic pentru a nu-l defecta. Reviziile periodice trebuie să aibă loc mereu, indiferent dacă aparatul merge sau nu bine. În acest fel, îl vei întreține într-o stare optimă de funcționare.