Ești pe cale să cumperi un pat? Alegerea patului nu este ușoară și rețineți că: iți petreci aproximativ 1/3 din viata în pat și îl vei păstra cel puţin zece ani. Alegerea patului (și în special a saltelei) nu este așadar o problemă mică. Mai jos sunt sfaturile noastre pentru alegerea patului.
Iată 8 lucruri pe care trebuie să le știi când alegi un pat de dormitor
1 – Dimensiunile patului. Dimensiunile sunt variabile și nu depind doar de mărimea saltelei, ci mai ales de structura patului: tăblie, margini, tapițerie etc. Înainte de a alege, este bine să verificați cu atenție dimensiunile încăperii, dimensiunile de deschidere ale ușilor, ferestrelor și ușilor dulapului, spațiile de trecere și poziția prizelor electrice. Iată câteva dimensiuni orientative pentru saltea:
Pat dublu standard: 160 x 190 cm
Pat dublu confortabil: 180 x 200 cm
Single standard: 80 x 190 cm (potrivit pentru copii)
Single confortabil: 90 x 200 cm (recomandat pentru adulți)
Este de la sine înțeles că cu cât salteaua este mai mare, cu atât va fi mai confortabil să dormi, dar nici lungimea nu trebuie trecută cu vederea: salteaua trebuie să fie cu cel puțin 10/15 cm mai lungă decât înălțimea persoanei care o folosește. Dacă alegeți paturi și saltele „supradimensionate” rețineți că poate fi dificil să găsiți cearșafuri potrivite…
2 – Cât spațiu să lăsați în jurul patului. În jurul patului trebuie lăsat cel puțin 50/55 cm spațiu liber pentru trecere (mai mult sau mai puțin corespunzător dimensiunii noptierelor), care devine 65/70 cm în fața dulapului (dacă are uși cu balamale) și comodă pentru a avea spațiu de deschidere.
3 – Ce se întâmplă dacă camera este mică? Orientat spre un model de dimensiuni reduse si forme simple.
4 – Dacă camera este mare? Libertate maximă de alegere: dacă tavanul este înalt, poți alege chiar și un model „copertă”!
5 – Tip, stil, culori. Tipul și stilul depind de gusturile dvs. (deci nu vă dau sfaturi), dar și de nevoile dvs. specifice, de exemplu: dacă vă place să citiți stând în pat, alegeți o tăblie confortabilă și moale (din piele sau piele ecologică); dacă suferiți de alergii la praf, preferați modelele mai practice de curățat (lemn sau laminat, metal). Culorile depind și de caracteristicile camerei: dacă camera este întunecată și podeaua este întunecată, preferați culorile deschise și esențele.
6 – Materialele patului. Estetica nu este totul, așa că practicitatea și igiena nu sunt în niciun caz aspecte secundare. Lemnul si pielea nu necesita prea multa îngrijire, dar este nevoie de putina îngrijire la utilizare (se ciobesc, se zgârie etc.); fierul forjat sau alama sunt aproape „zero întreținere” (doar ștergeți-le); materialul este bun doar daca husa este detașabilă și lavabila!
7 – Înălțimea potrivită. Înălțimea patului este o chestiune foarte subiectivă: înălțimea potrivită este cea pe care toată lumea o consideră cel mai confortabilă. Paturile de odinioară erau foarte înalte (pentru a scăpa de frigul podelei), astăzi dimpotrivă cele moderne sunt foarte joase.
8 – Alegerea saltelei. Întrebare pur tehnică: o adevărată investiție în bunăstarea odihnei tale. Există diferite tipuri și materiale pentru a răspunde diferitelor nevoi ergonomice: în latex sau spumă de latex (cu diferite grade de elasticitate, antibacterian și respirabil), cu arcuri și micro-arcuri (cu porțiuni diferențiate pentru a se adapta la diferitele solicitări ale corpului), spuma cu memorie (respirabila si termoreglanta, care se automodeleaza în funcție de greutatea diverselor părți ale corpului), mixta etc., dar important pana la urma este sa le poți încerca! Idem pentru pernă.
Acest articol a fost promovat cu ajutorul agentiei SEO Goat Marketing.